地球料理 -Earth Cuisine-
東京都現代美術館
2019.9.24
社会問題や環境問題に対して'食べる'ことが地球のためになる新たな食材を見つけ、持続可能な社会を目指すプロジェクト 「地球料理 -Earth Cuisine- 」にて、'竹' を使った4作品を制作。
- 詳細
- LIFULLによるプロジェクト、「地球料理 -Earth Cuisine-。」
それは 社会問題や環境問題に対して'食べる'ことで向き合い、'食べる'ことが地球のためになる新たな食材を見つけ、持続可能な社会を目指す取り組みです。
第二弾となる今回の食材は「放置竹林」。
この度 薬師神陸シェフと私は、 ‘竹を和菓子にする’ という ミッションを頂き、それぞれ4品ずつメニューを作成。 「風」と「凪」の和菓子コースを完成させました。
竹が人や文化と'共存' していくことをイメージして後半の「凪」を仕上げました。
Earth Cuisine 第2弾 「放置竹林」
プレスリリース
- details
- The objective of this project is to face the social and environmental issues through “eating” and by searching for the food that actually benefits the Earth in order to achieve a sustainable society. The food that was chosen for the second around of the project is “Abandoned Bamboo Forest”. Together with a Japanese chef Riku Yakushijin, I was given a mission to make a wagashi out of bamboo and we had completed two wagashi courses, “Kaze, wind” and “Nagi, lull”, each with 4 dishes of confectioneries. I was in charge of the latter one “Nagi, lull” and made dishes with the future image of bamboo coexisting with us as a human being and our culture.