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坂本紫穗(さかもとしほ)
オーダーメードの和菓子を作品として制作・監修。日本国内および海外で和菓子教室やワークショップ・展示・レシピの開発を行う。「印象を和菓子に」をコンセプトに、日々のあらゆる印象を和菓子で表現し続ける。
- 2014年
- 映画『利休にたずねよ』公開記念、公式タイアップ茶会にて和菓子監修
- 2014年
- 漫画『へうげもの』タイアップ茶会にて和菓子監修
- 2015年-2019年
- パークホテル東京にてアフタヌーンティースイーツ監修
- 2015年
- World Tea Forum 2015にて和菓子の展示・講演・ワークショップを行う
- 2016年
- ミラノ・サローネ、サンワカンパニー社の展示ブースにて和菓子のデモンストレーションを行う
- 2016年
- 安倍昭恵内閣総理大臣夫人主催茶会(総理公邸)にて茶菓子を担当
- 2016年
- 淡交社月刊誌『なごみ』10月号にて和菓子特集を監修
- 2017年
- ザ・ガーデンオリエンタル大阪にて和菓子を監修
- 2017年
- 香港にてSONY ‘Life Space UX’ 主催の和菓子ワークショップを行う
- 2017年
- GINZA SIX、SIXIÈME GINZAにて塗師 赤木明登氏の漆器作品とともに和菓子を展示
- 2017年
- New York, Food Film Festival 2017にて和菓子制作映像『WAGASHI』がBEST FOOD PORN AWARDを受賞
- 2018年
- NHK「おはよう日本」出演
- 2018年
- 淡交社月刊誌『なごみ』3月号にて和菓子特集を監修
- 2019年
- 創作和菓子の宗家 源 吉兆庵よりコラボレーション和菓子をシリーズで発売
- 2019年
- 「食べる」ことで持続可能な社会を目指すプロジェクト、地球料理 -Earth Cuisine-に参画
- 2020年
- フードテック・プロジェクト、OPEN MEALS「サイバー和菓子」和菓子監修
- 2020年
- BS-TBS番組 『ドリップスタイル ~コーヒーがくれた時間~』出演
- 2021年
- CNN番組『The Keepers』出演
- 2021年
- Louis VuittonのVIPイベントにて和菓子制作
- 2021年
- 宗家 源吉兆庵のカフェレストラン K.MINAMOTOにてコラボレーションメニューを提供
- 2021年
- 毎日放送『情熱大陸』出演
- 2022年
- 高島屋の会報誌『Takashimaya Salon』1月号にて表紙の和菓子制作&巻頭インタビュー
- 2022年-2013年
- DIC川村記念美術館企画展にて展示作品をイメージした和菓子を監修
- 2022年
- 雑誌『Pen』× オーデマピゲ タイアップ映像出演
- 2023年
- 下野新聞2023年1月1日 元旦号掲載
- 2023年
- 筆記用具メーカーPILOTのwebサイトにて映像出演
SHIHO SAKAMOTO
Shiho Sakamoto is a professional Japanese Wagashi artist based in Tokyo Japan. She finds inspirations in the moments of everydaylife and through her makings of wagashi she brings those inspirations into shape. She has been asked to supervise, create and/or develop a new recipe for original custom-made wagashi. She has held numerous exhibition and taught many classes and workshops both in Japan and oversea.
- 2014
- Supervising wagashi for the official tie-up tea ceremony party for the Japanese movie ” Ask This of Rikyu.”
- 2014
- Supervising wagashi for the tea ceremony for the Japanese comic “Hyouge-mono.”
- 2015-2019
- Supervising afternoon tea sweets for Park Hotel Tokyo.
- 2015
- Exhibiting, giving a lecture and holding a workshop for wagashi; as a representative of Japan at the World Tea Forum 2015 in Korea.
- 2016
- Wagashi demonstration and exhibition at Milano Salone.
- 2016
- In charge of wagashi served at the tea ceremony, held by Japanese First Lady, Abe Akie.
- 2016
- Supervising editor of a wagashi article featured in the October issue of Nagomi, a monthly magazine published by Tankosha, Japan.
- 2017
- Supervising wagashi served at The Garden Oriental Osaka.
- 2017
- Teaching a Wagashi workshop in Hong Kong hosted by SONY ‘Life Space UX’.
- 2017
- Holding a wagashi exhibition at the SIXIÈME GINZA, located within GINZA SIX, in collaboration with a Japanese lacqerware craftman, Mr. Akito Akagi and his Wajima lacquerware.
- 2017
- Receiving the BEST FOOD PORN AWARD at the Food Film Festival 2017 in New York for the film “WAGASHI”.
- 2018
- Featured in a Japanese TV program “Ohayo Nippon” on the NHK channel.
- 2018
- Supervising editor of a wagashi article featured in the March issue of Nagomi, a monthly magazine published by Tankosha, Japan.
- 2019
- Launching original wagashi series in collaboration with Soke Minamoto Kitchoan.
- 2019
- Participated in -Earth Cuisine-, a project that aims for sustainable society through eating.
- 2020
- Supervising a food-tech project, “Cyber Wagashi” by OPEN MEALS.
- 2020
- Appeared on the BS-TBS TV Program “Drip Style – Time with Coffee-.”
- 2021
- Appeared on the CNN TV Program “The Keepers.”
- 2021
- Supervising wagashi served at the VIP event hosted by Louis Vuitton.
- 2021
- Launching and serving original wagashi series at the cafe/restarurant K.MINAMOTO in collaboration with Soke Minamoto Kitchoan.
- 2021
- Appeared on the TV Program “Jounetsu-tairiku.”