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花々の色、草木の匂い、変わりゆく空。

光る水面、雨の音、風の香り。

鳥のさえずり、照らす月。

春の喜び、夏の高揚、秋の郷愁、冬のぬくもり。

日々の生活のなかで出会う全てのものが私に影響を与え続け、私はこれまでも、そしてこれからも、それらからただただ学んでゆくのだと思います。

和菓子作家。私の仕事とは、そうしたあらゆるものから受け取った ‘印象’ という自分の内側に生まれたものを、和菓子という形で表現すること。自分の感じたものを崩すことなく脳裏に浮かべて、それを和菓子という一つの枠の中で表現できたとき、私は自分のごくごく内側に大きな喜びを感じ、同時になにか偉大なものへの感謝の念を抱いているようにも感じます。

印象を和菓子にすること。

それはもしかすると、私なりの愛情と感謝の表現方法なのかもしれません。

もちろん、もう少し日持ちがしたり、時にはずっと残ってくれたらいいのになぁと思うこともあるけれど。

この和菓子の儚さもなかなかよいものね、とも思います。

坂本紫穗

About Shiwon

紫をん. 坂本紫穗のご紹介

坂本紫穗(さかもとしほ)

和菓子作家。

 

オーダーメードの和菓子を作品として制作・監修。日本国内および海外で和菓子教室やワークショップ・展示・レシピの開発を行う。「印象を和菓子に」をコンセプトに、日々のあらゆる印象を和菓子で表現し続ける。

2014年
映画『利休にたずねよ』公開記念、公式タイアップ茶会にて和菓子監修
2014年
漫画『へうげもの』タイアップ茶会にて和菓子監修
2015年-2019年
パークホテル東京にてアフタヌーンティースイーツ監修
2015年
World Tea Forum 2015にて和菓子の展示・講演・ワークショップを行う
2016年
ミラノ・サローネ、サンワカンパニー社の展示ブースにて和菓子のデモンストレーションを行う
2016年
安倍昭恵内閣総理大臣夫人主催茶会(総理公邸)にて茶菓子を担当
2016年
淡交社月刊誌『なごみ』10月号にて和菓子特集を監修
2017年
ザ・ガーデンオリエンタル大阪にて和菓子を監修
2017年
香港にてSONY ‘Life Space UX’ 主催の和菓子ワークショップを行う
2017年
GINZA SIX、SIXIÈME GINZAにて塗師 赤木明登氏の漆器作品とともに和菓子を展示
2017年
New York, Food Film Festival 2017にて和菓子制作映像『WAGASHI』がBEST FOOD PORN AWARDを受賞
2018年
NHK「おはよう日本」出演
2018年
淡交社月刊誌『なごみ』3月号にて和菓子特集を監修
2019年
創作和菓子の宗家 源 吉兆庵よりコラボレーション和菓子をシリーズで発売
2019年
「食べる」ことで持続可能な社会を目指すプロジェクト、地球料理 -Earth Cuisine-に参画
2020年
フードテック・プロジェクト、OPEN MEALS「サイバー和菓子」和菓子監修
2020年
BS-TBS番組 『ドリップスタイル ~コーヒーがくれた時間~』出演
2021年
CNN番組『The Keepers』出演
2021年
Louis VuittonのVIPイベントにて和菓子制作
2021年
宗家 源吉兆庵のカフェレストラン K.MINAMOTOにてコラボレーションメニューを提供

SHIHO SAKAMOTO

Japanese Wagashi Artist.

 

Shiho Sakamoto is a professional Japanese Wagashi artist based in Tokyo Japan. She finds inspirations in the moments of everydaylife and through her makings of wagashi she brings those inspirations into shape. She has been asked to supervise, create and/or develop a new recipe for original custom-made wagashi. She has held numerous exhibition and taught many classes and workshops both in Japan and oversea.

2014
Supervising wagashi for the official tie-up tea ceremony party for the Japanese movie ” Ask This of Rikyu.”
2014
Supervising wagashi for the tea ceremony for the Japanese comic “Hyouge-mono.”
2015-2019
Supervising afternoon tea sweets for Park Hotel Tokyo.
2015
Exhibiting, giving a lecture and holding a workshop for wagashi; as a representative of Japan at the World Tea Forum 2015 in Korea.
2016
Wagashi demonstration and exhibition at Milano Salone.
2016
In charge of wagashi served at the tea ceremony, held by Japanese First Lady, Abe Akie.
2016
Supervising editor of a wagashi article featured in the October issue of Nagomi, a monthly magazine published by Tankosha, Japan.
2017
Supervising wagashi served at The Garden Oriental Osaka.
2017
Teaching a Wagashi workshop in Hong Kong hosted by SONY ‘Life Space UX’.
2017
Holding a wagashi exhibition at the SIXIÈME GINZA, located within GINZA SIX, in collaboration with a Japanese lacqerware craftman, Mr. Akito Akagi and his Wajima lacquerware.
2017
Receiving the BEST FOOD PORN AWARD at the Food Film Festival 2017 in New York for the film “WAGASHI”.
2018
Featured in a Japanese TV program “Ohayo Nippon” on the NHK channel.
2018
Supervising editor of a wagashi article featured in the March issue of Nagomi, a monthly magazine published by Tankosha, Japan.
2019
Launching original wagashi series in collaboration with Soke Minamoto Kitchoan.
2019
Participated in -Earth Cuisine-, a project that aims for sustainable society through eating.
2020
Supervising a food-tech project, “Cyber Wagashi” by OPEN MEALS.
2020
Appeared on the BS-TBS TV Program “Drip Style – Time with Coffee-.”
2021
Appeared on the CNN TV Program “The Keepers.”
2021
Supervising wagashi served at the VIP event hosted by Louis Vuitton.
2021
Launching and serving original wagashi series at the cafe/restarurant K.MINAMOTO in collaboration with Soke Minamoto Kitchoan.